Vrijdag rustig in ruim 3 uur naar de Nürburgring gereden via Venlo. Ik was er om half een en zag de vrije trainingen op de vrijdagmiddag. Rond 3 uur naar mijn pension in Reimerath, iets meer dan 3 kilometer verderop. Het dorpje Welchenrath waar ik doorheen moest was officieel afgesloten, maar ik nam de gok en de verkeersborden mijdend kon ik door het plaatsje heen. Men is er al maanden met de weg bezig en je kunt er wel langs (anders moet je 15 kilometer omrijden). Pension Sonnenwende, waar ik een kamer geboekt had, wordt door een Nederlands echtpaar geleid. Ik had een kleine eenpersoonskamer met een douche op de gang. Het beviel me prima; bij het ontbijt kon je zelf je lunchpakket samenstellen en in de "gemeenschapsruimte" kon je zelf wat te drinken of te snoepen pakken en dat alles tegen een kleine vergoeding. Nadat ik mijn spullen het uitgeladen terug naar de Ring. Na de trainingen naar Müllenbach om daar wat te eten. In de Bistro Imbiss een groot bord patat met 3 soorten vlees gegeten. 's Avonds op de ATB naar het 125 meter hoger gelegen circuit. Rondgereden in het rennerskwartier, maar het lukte me niet om op het afgesloten circuit te komen om daar een rondje te rijden. De terugweg naar Reimerath was een makkie.
De hele zaterdag op het circuit doorgebracht. Het was mooi weer en het waaide nauwelijks. Het is een mooi en overzichtelijk circuit, maar je zit overal ver vanaf. Het herkennen van de coureurs is wel een probleem. Het lijkt soms of je naar een Madurodamrace zit te kijken. Volgende keer een verrekijker meenemen. De omroepinstallatie is door racende motoren moeilijk te volgen. Bovendien wordt het geluid van de hoogtoerige motoren extra versterkt door de overkapping van de tribunes. Zitten op de onoverdekte tribune 5 bij de 180°-bocht was wat dat betreft een verademing. Het toegangskaartje had ik thuis afgedrukt. In de voorverkoop €4 korting op de toegangsprijs van €32. Je kon overal komen, maar je moest wel steeds in- en uitchecken met de barcode op het kaartje als je van de ene naar de andere tribune ging. 's Avonds geen puf meer om het geplande rondje Südschleife te rijden. Na een verfrissende douche met de auto via Kelberg naar Müllenbach voor het avondeten. Gegeten in een pizzeria waar ik toevallig langskwam.
's Avonds begon het te regenen en ook de zondag startte nat. Bijtijds naar het circuit om de drukte voor te zijn en zodoende vlakbij het circuit te kunnen parkeren. Ik meende ergens gelezen te hebben dat er zo'n 25.000 toeschouwers zouden komen, maar volgens mijn schattingen waren het er hooguit 5.000. Er was slecht weer voorspeld en de 1e race werd in de miezerregen verreden. Omdat het hard waaide droogde het circuit snel op toen het gestopt was met regenen. De 1e race van de Superbikes werd kort voor het einde stilgelegd omdat het weer begon te regenen. In de pauze hierna bleef het nat en bezocht ik het grote "winkelcentrum" onder en achter de hoofdtribune. Daarna wat door het rennerskwartier gewandeld en tribune 12 opgezocht voor de volgende wedstrijd. De Supersportrace begon in de regen en kende na een paar ronden een rodevlagsituatie. Voor mij de gelegenheid om weer een overdekte tribune op te zoeken. Ondanks driegende luchten bleef het lange tijd droog. De 125cc werd vanwege de nattigheid een paar ronden voor het eind afgevlagd. Daarna bleef het tot na de 2e race van de Superbikes droog. In de eerste bocht na de start gingen bij de Superbikes zes coureurs onderuit en dat leverde een halfuur vertraging op. Direct na deze race naar de auto en naar huis. Het begon ook meteen hard te regenen en dat bleef het met tussenpozen doen totdat ik drie uur later thuis was.
Mooi weekend gehad met in totaal 20½ uur motorsport en volgend jaar ga ik zeker weer (met verrekijker en dan wel een rondje met de ATB op het circuit).
betalen op de Ring doe je met een card waarop je een bedrag (vanaf €10) heb laten zetten
fotoserie valpartij
2e race Suberbikes


klik op de foto