Norg 26 juli 1959

Volgens mij de allereerste motorwedstrijd die ik gezien heb. Zoals bijna iedere zomer was ik samen met mijn moeder en twee zusjes tijdens de zomervakantie bij mijn opa en oma in Norg. Bij de oude boerderij waarin zij woonden, en die van de gemeente was, stond een schuur die als opslagruimte van de gemeente in gebruik was. Daarin lagen ook de spullen voor de motocross, zoals afzettouw gemaakt van in elkaar gedraaid stro, informatieborden en bordjes die in het bos bij de diverse heuveltjes geplaatst werden met de namen van beroemde bergen en gebieden erop zoals de Brennerpas, Mont Blanc, Sahara en Pietersberg.


plattegrond van het circuit uit 1967
stills uit de British Pathé film
boven: afzetting van strotouw - beneden: bordje langs circuit
verslagje op internet gevonden:

In het jaar 1959 werd de Grand Prix van Nederland wederom gehouden in Norg. De motorclub Norg kende de klappen van de zweep en heeft op meer dan voortreffelijke wijze deze Grand Prix georganiseerd. Op zaterdagmiddag waren al vele rijders gearriveerd, zoals de gebr. Rickman en Sten Lundin, ze hadden hun motor van de kar gehaald en trainden al enkele ronden. Norg is voor buitenlandse begrippen een echt zandcircuit, dit is in het voordeel van onze beide kanshebbers Jan Clynk en Broer Dirkx. Zoals gebruikelijk in die tijd werd de Grand Prix verreden over twee series en een finale.
In de eerste serie reed Broer Dirkx rustig zijn rondjes en eindigde op een mooie derde plaats, Hartelman tiende en vd Oever elfde, allen tijdig binnen voor de finale. De tweede serie, wederom een Rickman die de kop nam, ditmaal was het Derek Rickman, maar pal er boven op Jan Clynk. Jan Clynk reed heel beheerst naar het einde en werd mooi tweede, Jan had laten zien dat ook hij tot de kanshebbers zou behoren. Albert Dirkx werd zesde, Joep Jansen zevende, Rob Selling achtste, Albert de Wit negende, Joop van Heukelom tiende (wat een doorzetter was dat toch) en Jan Dirckx elfde.
De start van de finale was sensationeel, het Atoom Kanon uit Helmond nam op meesterlijk wijze de kop, vele meters rijdend op het achterwiel ging hij over de startwei om als eerste het bos in te duiken. Het duurde enige minuten, toen Jan Clynk met een sprong van wel vijftien meter het bos weer uit kwam, met Nilsson op de tweede plaats. Grote hilariteit onder het publiek Broer Dirkx kwam als vierde door. Zo bleef het enige ronden, allereerst viel Nilson met een defekt uit. Jan Clynk een, Broer Dirkx twee en dan pas de rest met Rickman, Curtiss, Smith, Tibblin, Johanson, Lundin en Rene Baeten. Het publiek was laaiend enthousiast twee Nederlanders riant aan de kop.Wederom sloeg de pechduivel toe, en het was Jan Clynk die met een defekt het veld moest ruimen. Het zware circuit was er de oorzaak van dat velen uitvielen met defekte motoren, oa. Albert en Jan Dirkx en Archer die zijn Norton ook niet heel kon houden. Het Publiek werd wat onrustig want het was de Engelsman Curtiss die op 4 seconden na Broer Dirkx doorkwam. Maar Broer Dirkx reed deze dag in Norg formidabel en bezorgde Nederland de tweede Grand Prix overwinning.

PETER RIETMAN


Op 21 april 2015 met twee mannen van de Historische Vereniging Norch gesproken over de motocross (in het archief van Norg is hier bijna niets over aanwezig). Later via de mail donderstaand krantenartikel ontvangen.


Broer Dirkx met zijn vaste nummerplaat H12

op internet een filmpje (1.31min.) gevonden van de GP op de site van British Pathé

(klik op bovenstaand plaatje)