Voorbeschouwing seizoen 2017

Het nieuwe motorsportseizoen dient zich aan en de meeste kalenders zijn bekend (die van de Supermoto nog niet). In de loop van de winter weer veel zin gekregen om wedstrijden te bezoeken, al dan niet gekoppeld met een vakantie in de buurt. De Dutch Masters of Motocross gaat dit jaar over vier wedstrijden en die wil ik alle vier bezoeken. De finale is tijdens de Zwarte Cross en is verdeeld over drie dagen. Kaartjes heb ik al en een stacaravan in de buurt is gehuurd. Bij de wedstrijd in Emmen op 13 mei zitten we een week in een luxe huisje op Parc Sandur. Misschien in de zomer, als er niet veel wedstrijden zijn, in Duitsland een IDM-race op het semi-permanente stratencircuit van Schleiz in Saksen bezoeken. Op mijn verjaardag, net als vorig jaar, de British Superbikes in Assen. Het weekend ervoor zijn er op zaterdag in Assen op het TT-circuit OW-Cupraces en op de junior-track SOBW-races ("brommerraces") en is er op zondag in Roden het WK grasbaanrace voor landenteams. Dus dat wordt anderhalve week naar Landal Midlaren. Van de TT Assen wil ik alleen de trainingen op zaterdag bezoeken en dan op zondag lekker thuis voor de buis. Net als in 2016 wil ik dit jaar zo veel mogelijk MotoGP races op Eurosport zien, want dat wordt mooi in beeld gebracht de laatste jaren. Crosskampioenschappen krijgen een iets andere opzet en ik ben benieuwd of het daardoor beter wordt. Vooral de zijspanklasse vond ik de laatste jaren minder worden. Voor het eerst in Nederland twee keer een GP zijspan: de eerste van het seizoen op 17 april (tweede paasdag) in Oldebroek en de laatste van het seizoen op 17 september in Markelo.
Ambities genoeg. Diverse weekenden met een dubbel programma. Ook het bezoek aan grasbaanraces moet na de opleving in 2015 (maar slechts één wedstrijd in 2016) weer beter worden. In ieder geval wil ik mijn 750e wedstrijd halen (nu 729) en eventueel mijn 500e cross (nu 482). In theorie kan ik het recordaantal bezochte wedstrijden in één jaar (37 in 1980) verbroken worden, maar ik verwacht het niet. De zin om een wedstrijd te bezoeken wordt altijd minder in de loop van het jaar (in de economie bekend als de Grenswet van Gossen).

Het seizoen kan van start gaan in Groesbeek op 19 februari bij de jaarlijkse Wintercross (ik was er 3 keer eerder), maar dan moet het niet te winters weer zijn.

Motocross:
Dutch Masters
of Motocross
26-3: Oss
09-4: Harfsen
13-5: Emmen
14/15/16-7: Lichtenvoorde
ONK Zijspan

05-3: Lochem
19-3: Varsseveld
30-4: Oss
25-5: Rhenen
18-6: Holten
25-6: Valkenswaard


Wensenlijst speciale wedstrijden:
29/4
30/4
Assen (Superbike dag 1)
Eenrum (ONK grasbaan)
12-13/5
Dutch Masters of Motocross Emmen
+ NK op zaterdag (Parc Sandur Emmen)
14-26/7
Zwarte Cross Lichtenvoorde
(+ Anneke en Henk / evt. Cobi)
29-30/7
Schleiz (IDM)
combineren met een vakantie in Duitsland.
23-9
t/m
1-10
Assen (SOBW, OW-cup en BSB)
Roden (WK grasbaan)
valt samen met mijn 67e verjaardag (Landal Midlaren)

750e wedstrijd (bij 21e wedstrijd)
500e motocross (bij 18e cross)
. . . en hopelijk geen, op het allerlaatste moment, afgelaste wedstrijden zoals op 18 juni 2016 in Borculo, waar ik bij een compleet verlaten circuit aankwam.